Lifestyle

Najlepszy napój na jesień/zimę – złote mleko

Myślę, że część z Was słyszała już o złotym mleku lub chociaż o zdrowotnych właściwościach kurkumy. Ja mam do czynienia z tą przyprawą od wielu lat i wykorzystuję ją do różnych rzeczy. Od gotowania, po pielęgnację i zdrowie. Dzisiaj chcę pokazać Wam mój przepis na ten napój i opowiedzieć w czym pomoże. Zapraszam 🙂

KURKUMA

Kurkuma jest to przyprawa pochodząca z Indii, od dawien dawna wykorzystywaną w ajurwedzie. Jej kolor i działanie zawdzięcza się kurkuminie. Pomaga przede wszystkim w:

zapobieganiu chorobom nowotworowym

procesach trawiennych

przemianie materii (odchudzaniu)

oczyszczaniu organizmu z toksyn

odporności organizmu

infekcjach

gojeniu się ran

pozbyciu się przebarwień skórnych

walce z trądzikiem

wybieleniu zębów

Ja kupuję ją zawsze w sklepach zielarskich w postaci sproszkowanego korzenia. Używam do mięs, ryb, zup, maseczek do twarzy i oczywiście niżej podanego przepisu.

Taki napój cudownie działa na odporność, usuwa toksyny i pomaga ze stawami, a do tego rozgrzewa. Pieprz w przepisie nie tylko wzmacnia działanie rozgrzewające, ale i też ogromnie zwiększa działanie kurkuminy. Smak przypadnie osobom lubiącym korzenne smaki. Jak dla mnie kurkuma nie jest aż tak mocno wyczuwalna, przeważa smak mleka i miodu.

PASTA Z KURKUMY

1 szklanka wody

3 łyżki kurkumy

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Wszystko wrzucam do garnka i gotuję na małym ogniu przez 8 minut (nigdy krócej, bo wszystkie dobre właściwości nie zdążą się uwolnić). Następnie przekładam do słoiczka i trzymam w lodówce do 2 tygodni.

ZŁOTE MLEKO

1 szklanka mleka krowiego (tylko to prawdziwe, nie UHT) lub roślinnego (ja używam owsianego)

1 łyżeczka pasty z kurkumy

1 łyżka oleju roślinnego (w moim przypadku kokosowego)

1 łyżeczka jasnego miodu (lipowy, wielokwiatowy)

Do zagotowanego mleka dodaję pastę, a gdy lekko ostygnie dodaję resztę składników.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.